De ultieme work-out

Is lopen op hoge hakken gevaarlijk? Lopen op hoge hakken kan diverse risico’s voor je gezondheid en veiligheid met zich meebrengen, vooral als je niet voorzichtig bent of als de pumps niet goed passen. Enkele mogelijke gevaren zijn:

Pijn aan je voeten en ongemak: Hoge hakken kunnen na verloop van tijd ongemak en zelfs misvormingen veroorzaken door de druk die ze op bepaalde delen van de voet uitoefenen. De meeste druk vindt plaats op de kleine teen en de dikke teen. Daar ontstaan meestal blaren en een zeurende pijn. Zeker als je voor het eerst op naaldhakken loopt.

Tip 1
Oefen vaak en veel. Bouw langzaam de duur en afstand op. Met een stappenteller kun je tegenwoordig heel goed de aantallen en meters vastleggen.

Tip 2
Draag bij voorkeur naaldhakken met enkelbandjes die niet uitglijden of naaldhakken met antislipstrips bij de hiel.

lopen op hoge hakken workout neem rust 004

Enkelverstuikingen en -blessures: De instabiliteit die wordt veroorzaakt door naald hakken kan het risico op enkelverstuikingen, verrekkingen en andere blessures verhogen, vooral als je je evenwicht verliest of een misstap maakt. Oneffenheden in de straat, losse of uitstekende stoeptegels, afstapjes of ongelijkmatig asfalt zijn allemaal obstakels. Ook blijf je makkelijk met de hak steken tussen verzakkende klinkers of stoeptegels die uit elkaar wijken. Nu zal dat laatste minder vaak tot een enkelblessure leiden dan een ongelijkmatige steen of een afstapje. Een verstuiking ligt ook op de loer als de ondergrond glad is door modder of ijzel.

Tip 3
kijk altijd goed waar je loopt. Alleen binnenshuis of in een kantooromgeving zijn de vloeren gelijkmatig en egaal. Buiten altijd de ogen op de grond.

Gewrichtsproblemen: Het regelmatig dragen van hoge hakken kan bijdragen aan gewrichtsproblemen zoals artrose, vooral in de knieën. Hierover zijn de meningen verdeeld. Het dragen van hoge hakken kan op vele manieren en bij veel gelegenheden. Het lopen op naaldhakken is niet onze natuurlijk manier van lopen. Echter, door training kun je jouw lichaam laten wennen aan deze manier van lopen. Alles is te trainen. Het staat en valt met goede lichamelijke en oefening. Naaldhakken hebben van zichzelf nagenoeg geen demping echter met de juiste pump en de dempende inlegzooltjes kun je al heel veel verbeteren. Daarnaast is de looptechniek heel belangrijk.

Tip 4
Gebruik inlegzooltjes voor extra demping

Tip 5
Loop vanuit de heupen. Ik bedoel daarmee dat je via je billen het gewicht moet afwikkelen. Dan wordt de impact van elke stap door je bilspieren verwerkt wat de druk op je knieën vermindert.

Spiervermoeidheid: Lopen op hoge hakken kan leiden tot spiervermoeidheid in de voeten, kuiten en onderrug omdat ze het lichaam in een onnatuurlijke houding moeten ondersteunen. Het is een feit dat lopen op hoge hakken vermoeiender is dan lopen op gympen. Daarom loop je er ook geen marathon op. Echter, net als voor een marathon, helpt het om conditie en techniek op te bouwen dus, rustig beginnen en bijhouden.

lopen op hoge hakken workout neem rust 004

Tip 6
Loop regelmatig op hoge hakken dus meerdere keren per week. Als je 1 keer per week op naaldhakken loopt dan bouw je niets op qua spierkracht. Natuurlijk zal dan wel je techniek verbeteren want dat is iets wat je niet verleert. Echter is het belangrijk om ook je spieren en gewrichten te trainen en dan is een keer in de week niet voldoende.

Verminderd evenwicht en stabiliteit: De grotere hoogte en het veranderde zwaartepunt op hoge hakken kunnen het evenwicht en de stabiliteit verminderen, waardoor het risico op vallen en ongelukken toeneemt. Ons lichaam is van nature niet gewend om 10 cm langer te zijn en het verminderde contactoppervlak met de ondergrond geeft vaak ongeveer 50% minder stabiliteit. Je kunt dit oplossen door evenwichtsoefeningen te doen en de kleine spiertjes te trainen. Er zijn talrijke evenwichtsoefeningen online te vinden waarmee je supergespierde benen kunt krijgen.

Tip 7
Oefen de 10-tallen kleine spiertjes in je enkels, kuiten en bovenbeen met evenwichtsoefeningen. Sta op een been.

Invloed op houding: Hoge hakken kunnen de lichaamshouding beïnvloeden doordat ze het lichaam naar voren duwen en de rug krommen, wat na verloop van tijd kan leiden tot rugpijn en problemen met de wervelkolom. Dit is alleen relevant als je veel kilometers gaat lopen of de hele dag moet staan. In de praktijk zitten wij grotendeels en dan is het geen enkel probleem.

Gezondheidseffecten op lange termijn: Het dagelijks dragen en lopen op hoge hakken kan bijdragen aan langdurige voet- en skeletproblemen, zoals knobbels, hamertenen en stressfracturen. Zoals met alles adviseer ik te gaan voor balans, letterlijk en figuurlijk. Het lopen op hoge hakken draagt bij aan een versterking van heel veel spiertjes die je op platte schoenen niet traint.

lopen op hoge hakken workout neem rust 004

Om risico’s te beperken is het essentieel eerder genoemde tips op te volgen. Ga voor schoenen met hoge hakken die goed passen en steun bieden. Bouw het op en werk aan je looptechniek. Daarnaast kunnen rekoefeningen en oefeningen om de voeten en enkels te versterken helpen om de negatieve gevolgen van het dragen van hoge hakken te verminderen. Als je aanhoudende pijn of ongemak ervaart moet je iets aanpassen in de frequentie of intensiteit.

Aanvullende suggesties voor het lopen op hoge hakken

Om blessures bij het lopen op hoge hakken te voorkomen zou ik gaan voor single sole naaldhakken dus naaldhakken zonder verhoging in de zool. Door een verdikking, variëren van 1 tot soms wel 7 cm, heb je nog minder contact met de ondergrond. Ook zou je kunnen kiezen voor ronde in plaats van spitse neuzen. In een pump met een ronde neus hebben je tenen net iets meer ruimte en dus ook contact met de ondergrond dus meer stabiliteit. Let ook eens op de zool zelf, de onderkant van de pump. Heel vaak zijn ze glad. Al zeker als ze nieuw zijn. Door ze in te lopen ruwen ze wat op, maar je kunt ook overwegen om een heel dun rubberen zooltje aan te brengen met iets meer reliëf.  

Eerder gaf ik al aan dat je kunt werken aan je looptechniek. Het brengt veel voordeel door te lopen vanuit je heupen en daar zit heel veel kracht. Natuurlijk moet je ook de afstand tussen je passen iets inkorten. Neem dus kortere stappen als je op hoge hakken loopt om stabiliteit te behouden en het risico op struikelen of vallen te verminderen. En verlaag het tempo, het is geen wedstrijd. Langzaam lopen is bovendien goed voor de geest. In onze maatschappij lopen we veel te hard.

lopen op hoge hakken workout neem rust 004

Probeer ook altijd je spieren goed op lengte te houden, dat ziet er ook veel mooier uit. Als je veel hoge hakken draagt kan het zijn dat je achillespees verkort. Die moet je echter goed op lengte houden door in ieder geval af te wisselen met platte zolen, maar zeker ook door te rekken. Doe dat bijvoorbeeld tijdens het douchen. Stretch je voeten, kuiten en enkels regelmatig om flexibiliteit te behouden en spierspanning te voorkomen. Doe dat.

Gebruik je verstand en neem even pauze. Dat kun je doen door af en toe te gaan zitten, maar je kunt ook door de dag heen afwisselend hoge hakken en platte schoenen dragen. Zo kunnen je voeten rusten en herstellen.

Luister naar je lichaam:

Als je pijn of ongemak ervaart terwijl je hoge hakken draagt, trek ze dan uit en geef je lichaam rust. Pijn negeren kan leiden tot voortdurende blessures en dat wil je niet!

Als je al deze tips opvolgt dan kun je het risico op blessures bij het dragen van hoge hakken tot een minimum beperken en niets anders dan voordeel hebben. Een mooiere look en supergespierde benen, buik en billen. Want, ja, dat train je allemaal tijdens het lopen op hoge hakken. De ultieme work-out :)